Vitamini

Upotpunite svoje poslovanje našim sirovinama.

Opis:
Narančasti do crveni pigment u formi praha (slabo topiv u vodi) karakterističnog mirisa i bez okusa, koji se lako može dobiti iz biljaka, a uglavnom se dobiva kemijskom sintezom koja je troškovno efikasnija. U prirodi ga nalazimo u brojnim biljkama kojima daje boju, a najpoznatiji primjer je mrkva.

Primjene:
Primarno se koristi kao vitaminski dodatak prehrani te kao bojilo u prehrambenoj industriji.

E-broj:
E 160

CAS:
7235-40-7

Molekularna formula:
C40O56

Molekularna masa:
536.88 g/mol

Opis:
Bijeli ili gotovo bijeli kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i gorkog okusa, koji se dobiva kemijskim procesom u nekoliko koraka, a u prirodi se nalazi u raznim biljkama kao što je kava, kakaovac, guarana, itd.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji kao dodatak pićima i jelima, odnosno stimulans za centralni živčani sustav. Najčešće se dodaje u energetska pića, sokove, kavu i čokoladu.

E-broj:
E 300

CAS:
58-08-2

Molekularna formula:
C8H10N4O2

Molekularna masa:
194.19 g/mol

Opis:
Bijele ili svijetlo žute granule ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i slanog okusa, koji se dobiva otapanjem askorbinske kiseline u vodi i dodavanjem ekvivalentne količine natrijevog bikarbonata u otopinu.

Primjene:
Primarno se koristi kao antioksidans u prehrambenoj industriji, za pića i suhu hranu te u pripravcima stočne hrane. Upotrebljava se i u proizvodnji multi-vitaminskih smjesa.

E-broj:
E 301

CAS:
134-03-2

Molekularna formula:
C6H7NaO6

Molekularna masa:
198.11 g/mol

Opis:
Bijele ili svijetlo žute granule ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i slanog okusa, koji se dobiva iz šećernih derivata repe, šećerne trske i kukuruza.

Primjene:
Primarno se koristi kao konzervans u prehrambenoj industriji, gdje smanjuje štetnost korištenja nitrata i održava prirodne boje i vlagu mesnih prerađevina. Također se upotrebljava zato što poboljšava okus i stabilizira konačan proizvod, djelujući kao antioksidans.

E-broj:
E 316

CAS:
6381-77-7

Molekularna formula:
C6H7NaO6 * H2O

Molekularna masa:
216.12 g/mol

Opis:
Bijeli kristali ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i blago gorkog okusa. Dobiva se reakcijom između etilen oksida i natrijevog bisulfita, iz koje nastaje izetionska kiselina, koja se zatim koristi za dobivanje taurina. Prirodno se pojavljuje u ribi i mesu.

Primjene:
Primarno se koristi kao dodatak energetskim pićima i ostalim proizvodima u sportskom nutricionizmu, jer je tijelu potreban za rad imunološkog i živčanog sustava. Upotrebljava se i u proizvodnji mliječnih proizvoda, hrane za novorođenčad, a pronalazi primjene i u farmaceutskoj industriji.

CAS:
107-35-7

Molekularna formula:
C2H7NO3S

Molekularna masa:
125.15 g/mol

Opis:
Narančasto-žuti prah (slabo topiv u vodi) karakterističnog mirisa i gorkog okusa, koji se dobiva kemijskom sintezom ili fermentacijom. Često se naziva faktorom rasta, odnosno disanja stanica, a prisutan je u šparogama, bananama, blitvi, siru, mlijeku, mesu, jajima i ribi.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji, kao sastojak koji povećava vitaminski sadržaj, te bojilo u proizvodnji nekih vrsta hrane, kao što su začini i slično. Upotrebljava se i u proizvodnji dječje hrane, tjestenina, umaka, topljenih sireva i energetskih napitaka.

E-broj:
E 101

CAS:
83-88-5

Molekularna formula:
C17H2ON4O6

Molekularna masa:
376.36 g/mol

Opis:
Bijeli do svijetlo žuti prah (topiv u vodi) karakterističnog mirisa i bez okusa, poznat i kao askorbinska kiselina, koji se dobiva klasičnim postupkom fermentacije u dva koraka. U prirodi se nalazi u raznim biljkama, ponajviše u voću i povrću.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji zbog svojih antioksidativnih djelovanja, u proizvodnji bezalkoholnih pića, mesnoj industriji, a u nekoj mjeri ga rabi gotovo svaka grana prehrambene industrije. Upotrebljava se i u farmaceutskoj industriji, zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima za ljudski organizam, kao što su rast i zarastanje svih tkiva, formiranje kolagena, pravilan rad imunološkog sustava, te pozitivnih utjecaja na zdravlje kostiju, hrskavica i zubi.

E-broj:
E 300

CAS:
50-81-7

Molekularna formula:
C6H8O6

Molekularna masa:
176.13 g/mol

Saznajte više o našim uslugama

Za općenite upite, pitanja ili više informacija, stojimo vam na raspolaganju.