Soli i prehrambena vlakna

Upotpunite svoje poslovanje našim sirovinama.

Opis:
Bijeli prah (nije topiv u vodi) bez mirisa i okusa, koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzi dobivene preradom morske trave Gelidium. Primarna je strukturalna komponenta zelenih algi, biljaka, staničnih stijenki i vodenih gljiva te najrasprostranjeniji organski polimer na svijetu.

Primjene:
Primarno se koristi u proizvodnji papira i tekstila, keramici i u kemijskoj industriji. Upotrebljava se u prehrambenoj industriji, kao regulator kiselosti, zgušnjivač i stabilizator u proizvodnji procesuirane hrane i pića, te kao punilo kod lijekova u obliku tableta. Pronalazi primjene i u građevini, kao alternativa za plastiku i smolu.

E-broj:
E 466

CAS:
9004-32-4

Molekularna formula:
C8H15NaO8

Molekularna masa:
263.20 g/mol

Opis:
Bijeli kristali (jako topivi u vodi) bez mirisa i slanog okusa, koji se dobivaju reakcijom vapnenca s klorovodičnom kiselinom.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji kao konzervans, te u proizvodnji mliječnih proizvoda, piva i sokova. Upotrebljava se i za odleđivanje cesta zimi te za odleđivanje frižidera.

E-broj:
E 509

CAS:
10035-04-8

Molekularna formula:
CaCl2 * H2O

Molekularna masa:
147.02 g/mol

Opis:
Bijeli kristali ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i okusa, koji se dobiva iz minerala kao što su karnalit, silvit i potaša.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji kao zamjena za sol, ali se zbog slabog i gorkog okusa često miješa s običnom kuhinjskom soli. Upotrebljava se i kao gnojivo u poljoprivrednoj industriji te u medicini, za tretiranje nedostatka kalija u krvi. Pronalazi primjene i u industriji proizvodnje stakla i sapuna te proizvodnji hrane za životinje, gdje služi kao dodatak kalija.

E-broj:
E 508

CAS:
7447-40-7

Molekularna formula:
KCl

Molekularna masa:
74.56 g/mol

Opis:
Bijeli kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i kiselog okusa, koji se dobiva iz natrijevog karbonata i fosforne kiseline, sušenjem i kalcinacijom otopine mononatrijevog fosfata.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji, kao izvor kiselosti za reakciju sa sodom bikarbonom, ali i prilikom pečenja proizvoda koji sadrže kvasac te je jedan od osnovnih sastojaka praška za pecivo. Upotrebljava se i pri konzerviranju morskih plodova i hrane, najviše u svrhu očuvanja boje. Pronalazi primjene i kod smrznutih proizvoda od krumpira, gdje sprečava tamnjenje krumpira.

E-broj:
E 450

CAS:
7758-16-9

Molekularna formula:
Na2H2P2O7

Molekularna masa:
221.94 g/mol

Opis:
Bijeli kristalni prah (slabo topiv u vodi) bez mirisa i gorkog okusa, koji se dobiva od natrijevog karbonata, propuštanjem ugljikovog dioksida i amonijaka kroz koncentriranu otopinu natrijeva klorida ili od rude naziva trona.

Primjene:
Primarno se koristi u pekarstvu i slastičarstvu, gdje kruhu, kolačima, pecivima i keksima pomaže pri dizanju. Upotrebljava se i kao sredstvo za čišćenje kućanstva, za pranje zuba, a dobro upija mirise, pa se koristi kao osvježivač zraka. Pronalazi primjene i u pranju veša, ali i uklanjanju pesticida kod voća i povrća te za osobnu upotrebu, zbog velikog broja učinaka u očuvanju zdravlja.

E-broj:
E 500

CAS:
144-55-8

Molekularna formula:
NaHCO3

Molekularna masa:
84.00 g/mol

Opis:
Bijeli kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i slanog okusa, koji se dobiva neutralizacijom limunske kiseline, uz kalij visoke čistoće i naknadnu kristalizaciju.

Primjene:
Primarno se koristi kao regulator kiselosti u sokovima. Upotrebljava se i kao stabilizator te da spriječi odvajanje ulja od vodenih komponenti proizvoda u prehrambenoj industriji. Pronalazi primjene u medicini, u liječenju bubrežnog kamenca i mokraćne kiseline.

E-broj:
E 332

CAS:
6100-05-6

Molekularna formula:
C6H5K3O7 * H20

Molekularna masa:
324.41 g/mol

Opis:
Bijeli ili gotovo bijeli prah (djelomično topiv u vodi) bez mirisa i gorkog okusa, koji se dobiva neutralizacijom limunske kiseline, uz izvor magnezija visoke čistoće i naknadnom dehidracijom.

Primjene:
Primarno se koristi kao dodatak minerala u prehrani, stabilizator i regulator kiselosti te za sprečavanje odvajanja ulja od vodenih komponenti proizvoda.

E-broj:
E 345

CAS:
3344-18-1

Molekularna formula:
(C6H5O7)2Mg3

Molekularna masa:
451.11 g/mol

Opis:
Bijele ili bezbojne granule ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i slanog okusa, koji se dobiva neutralizacijom limunske kiseline, uz izvor natrijevog hidroksida ili karbonata visoke čistoće i naknadnom dehidracijom i kristalizacijom.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji kao regulator kiselosti, stabilizator i da sprečava odvajanje ulja od vodenih komponenti proizvoda. Upotrebljava se i u gotovim jelima i pićima u prahu, mješavini želatine, sladoledu, jogurtu, džemu itd. Pronalazi primjene i u medicini, gdje sprečava zgušnjavanje krvi pri transfuziji.

E-broj:
E 331

CAS:
6132-04-3

Molekularna formula:
C6H5Na3O7 * 2H2O

Molekularna masa:
294.1 g/mol

Saznajte više o našim uslugama

Za općenite upite, pitanja ili više informacija, stojimo vam na raspolaganju.