Šećeri

Upotpunite svoje poslovanje našim sirovinama.

Opis:
Bijeli kristali ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i slatkog okusa, koji se dobiva iz škroba, najčešće kukuruznog.

Primjene:
Primarno se koristi za fermentaciju alkoholnih pića, kao što su sok od grožđa za vino i slad za pivo, te zaslađivanje sokova i hrane. Upotrebljava se i u proizvodnji slastičarskih proizvoda, kao što su bomboni, karamela i slično. Dodatno, brojne se organske kiseline biotehničkim procesom mogu dobiti iz glukoze.

CAS:
77938-63-7

Molekularna formula:
C6H12O6

Molekularna masa:
180.16 g/mol

Opis:
Bijele kristalne granule (slabo topive u vodi) bez mirisa i okusa sličnog šećeru, ali 70% slatkoće šećera. Dobivaju se enzimskom hidrolizom škroba iz kukuruza, kako bi se stvorila glukoza, koja se zatim fermentira kvascem ili drugim gljivicama.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji umjesto šećera, za zaslađivanje čajeva, kave, sokova i voda s okusom. Upotrebljava se i u proizvodnji žvakaćih guma, sladoleda, bombona, kolača, proteinskih pločica itd.

E-broj:
E 968

CAS:
149-32-6

Molekularna formula:
C4H10O4

Molekularna masa:
122.12 g/mol

Opis:
Bijeli kristali ili kristalni prah (jako topiv u vodi) bez mirisa i slatkog okusa, koji se dobiva iz šećerne trske, šećerne repe ili kukuruza. U prirodi se nalazi u brojnim biljkama, gdje je često vezana za glukozu te formira disaharid zvan saharoza.

Primjene:
Primarno se koristi u proizvodnji mekanih slatkiša, zbog jake topivosti u vodi, te u pekarstvu kao zaslađivač, pojačivač okusa i za razvoj boje i okusa. Zbog visoke točke smrzavanja, nije pogodna za sladolede i smrznute slatkiše.

CAS:
57-48-7

Molekularna formula:
C6H12O6

Molekularna masa:
180.16 g/mol

Opis:
Bijeli kristali ili kristalni prah (jako topiv u vodi) bez mirisa, okusa i slatkoće slične kao i šećer, koji se dobiva iz škrobova koji su bogati šećerom maltoza – disaharid koji se sastoji od dvije molekule glukoze.

Primjene:
Primarno se koristi kao zamjena za šećer, u pekarstvu i slastičarstvu, jer ima učinak povećanja volumena u usporedbi s drugim zaslađivačima. Upotrebljava se i u proizvodnji pasta za zube te u farmaceutskoj industriji.

E-broj:
E 965

CAS:
585-88-6

Molekularna formula:
C12H24O11

Molekularna masa:
344.31 g/mol

Opis:
Bijeli prah (topiv u vodi) bez mirisa i neutralnog okusa, koji se dobiva iz žitnog škroba, najčešće kukuruznog ili pšeničnog, djelomičnom hidrolizom.

Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji jer poboljšava teksturu hrane i pića. Upotrebljava se i kao zamjena za laktozu, a pronalazi primjene u sportskim pićima za obnovu glikogena i kao insekticid za polja i staklenike.

E-broj:
E 1400

CAS:
9050-36-6

Molekularna formula:
(C6H10O5)n

Molekularna masa:
504.5 g/mol

Opis:
Bijeli kristalni prah (jako topiv u vodi) karamelnog mirisa i slatkog okusa, 60% slatkoće šećera, koji se dobiva kemijskim procesom iz α-D glukoze. U prirodi se pojavljuje u raznom voću i bobicama. Osim praha, može biti i u tekućem obliku.

Primjene:
Primarno se koristi u proizvodnji dijetalnih pića, sladoleda, sirupa protiv kašlja i guma za žvakanje bez šećera kao zaslađivač, ali i za teksturu i produljenje roka trajanja proizvoda. Upotrebljava se i kao laksativ.

E-broj:
E 420

CAS:
50-70-4

Molekularna formula:
C6H14O6

Molekularna masa:
182.17 g/mol

Opis:
Bijel prah (jako topiv u vodi) bez mirisa i sličnog okusa kao i šećer, ali 600 puta slađi. Dobiva se iz šećera procesom od više koraka, u kojem se tri atoma klora zamjenjuju za tri hidroksilne skupine.

Primjene:
Primarno se koristi u proizvodnji slatkiša, zobenih pločica, kapsula kave i sokova. Upotrebljava se i u proizvodnji voća u konzervi, umjesto kukuruznog sirupa koji sadrži puno više kalorija.

E-broj:
E 955

CAS:
56038-13-2

Molekularna formula:
C12H19Cl3O8

Molekularna masa:
397.64 g/mol

Saznajte više o našim uslugama

Za općenite upite, pitanja ili više informacija, stojimo vam na raspolaganju.