Prehrambene kiseline
Upotpunite svoje poslovanje našim sirovinama.
Opis:
Bijeli ili bezbojni kristali ili kristalni prah (topiv u vodi) sumpornog mirisa i gorkog okusa, koji se dobiva proteinskom hidrolizom te je polu-esencijalna proteinogena aminokiselina.
Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji, najviše u pekarstvu kao antioksidans. Upotrebljava se i u farmaceutskoj industriji i kozmetici kao stabilizator.
E-broj:
E 920
CAS:
7048-04-6
Molekularna formula:
C3H7NO2S * ClH * H20
Molekularna masa:
175.64 g/mol
Opis:
Bijeli kristali ili kristalni prah (topiv u vodi) kiselog mirisa i okusa, koji se dobiva dodavanjem kristala L-karnitina u otopinu L-vinske kiseline u vrućem 90-postotnom etanolu.
Primjene:
Primarno se koristi kao dodatak prehrani, odnosno kao nadomjestak karnitina u krvi. Upotrebljava se u prehrambenoj industriji i medicini, ali i u proizvodima za osobnu njegu.
CAS:
541-15-1
Molekularna formula:
C18H36N2O12
Molekularna masa:
472.5 g/mol
Opis:
Bijeli ili bezbojni kristali, granule ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i kiselog okusa. Može se proizvesti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera, fermentacijom pomoću plijesni. U prirodi postoji u raznim vrstama voća i povrća, ponajviše u agrumima kao što su limun i limeta.
Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji, kao prirodni konzervans te za dodavanje kiselog okusa u praškastu hranu i praškasta bezalkoholna pića. Upotrebljava se i kao prirodno sredstvo za čišćenje, omekšivač vode u deterdžentima, ali i u kozmetici i brojnim drugim industrijama. Iako slična monohidratu, zbog nedostatka čestice vode, u prehrambenoj je industriji pogodnija za proizvode kod kojih je brzina otapanja ključna. U farmaceutskoj industriji koristi se kao stabilizator i regulator pH vrijednosti, a u kozmetici u kremama i losionima.
E-broj:
E 330
CAS:
77-92-9
Molekularna formula:
C6H8O7
Molekularna masa:
192.13 g/mol
Opis:
Bijeli ili bezbojni kristali, granule ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i kiselog okusa. Može se proizvesti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera, fermentacijom pomoću plijesni. U prirodi postoji u raznim vrstama voća i povrća, ponajviše u agrumima kao što su limun i limeta.
Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji, kao prirodni konzervans te za dodavanje kiselog okusa u praškastu hranu i praškasta bezalkoholna pića. Upotrebljava se i kao prirodno sredstvo za čišćenje, omekšivač vode u deterdžentima, ali i u kozmetici i brojnim drugim industrijama. Iako slična anhidridu, zbog čestice vode koju sadrži, u prehrambenoj je industriji pogodnija za proizvode kod kojih su dulji rok trajanja i sporije otpuštanje kiselosti ključni. U farmaceutskoj industriji koristi se u proizvodima koji zahtijevaju veću stabilnost, posebice onima koji su podložniji vlazi, a u kozmetičkoj industriji u proizvodima gdje je stabilnost ključna.
E-broj:
E 330
CAS:
5949-29-1
Molekularna formula:
C6H8O7 * H2O
Molekularna masa:
210.15 g/mol
Opis:
Bijele granule ili kremasti prah (topiv u vodi) blago karamelnog mirisa i kiselog okusa, koji se dobiva dehidracijom, tj. zagrijavanjem vinske kiseline. Polimerni je lakton promjenjivog sastava i različite molekulske mase.
Primjene:
Primarno se koristi u proizvodnji vina, gdje se dodaje u svrhu sprečavanja stvaranja i taloženja kristala soli vinske kiseline. Budući da pospješuje izlučivanje vinskog kamena kod nižih temperatura i uspostavlja kemijsku i fizičku stabilnost na dulje vrijeme, 9 mjeseci do 1 godine, jako je pogodna za vina koja se ne skladište dugo.
E-broj:
E 353
CAS:
39469-81-3
Molekularna formula:
C8H8O10
Molekularna masa:
264.14 g/mol
Opis:
Bijeli kristali ili prah (djelomično topiv u vodi) kiselog mirisa i okusa, koji se dobiva razgradnjom poliestera, bilo klorovodičnom kiselinom, alkalijama ili toplinom, pripravljenog reakcijom krotonaldehida s ketenom.
Primjene:
Primarno se koristi u prehrambenoj industriji u svrhu sprečavanja rasta plijesni, kvasaca i gljivica u siru, vinu, sokovima i pekarstvu. Upotrebljava se i u mesnoj industriji kao konzervans i alternativa nitritima.
E-broj:
E 200
CAS:
110-44-1
Molekularna formula:
C6H8O2
Molekularna masa:
112.12 g/mol
Opis:
Bijeli kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa i kiselog okusa, koji se dobiva iz taloga, odnosno nusprodukta, fermentacije grožđa. U prirodi se javlja u mnogim biljkama, posebice grožđu.
Primjene:
Primarno se koristi za postizanje kiselog okusa u hrani i piću. Upotrebljava se i kao antioksidans u prehrambenoj industriji, u pekarstvu i proizvodnji vina, gdje ima važnu ulogu spuštanja pH vrijednosti prilikom fermentacije, što sprečava razvoj bakterija. Pronalazi primjene i u proizvodnji žbuke, gipsanih ploča i fasadnih smjesa, gdje regulira brzinu sušenja.
E-broj:
E 334
CAS:
87-69-4
Molekularna formula:
C4H6O6
Molekularna masa:
150.08 g/mol
Saznajte više o našim uslugama
Za općenite upite, pitanja ili više informacija, stojimo vam na raspolaganju.
