Konzervansi

Upotpunite svoje poslovanje našim sirovinama.

Opis:
Bijeli ili bezbojni kristali ili kristalni prah (jako topiv u vodi) oporog, sumpornog mirisa, znan kao ”čuvar vina”, koji se dobiva reakcijom sumporovog dioksida s otopinom kalijevog hidroksida.

Primjene:
Primarno se koristi kao konzervans u prehrambenoj industriji, najviše kao dodatak vinu, gdje djeluje kao inhibitor nastanka divljih mikroorganizama. Upotrebljava se i u proizvodnji piva kao stabilizator, ali i kao neutralizator kloramina dodanog u vodu iz slavine te kao konzervans u soku od limuna. Pronalazi primjene u čišćenju vinarske opreme, ali i u tekstilnoj industriji, gdje se koristi za bojanje pamuka te u fotografskoj industriji, u razvijanju fotografija.

E-broj:
E 224

CAS:
16731-55-8

Molekularna formula:
K2S2O5

Molekularna masa:
222.33 g/mol

Opis:
Bijele granule ili kristalni prah (jako topiv u vodi) bez mirisa i okusa, koji se dobiva neutralizacijom sorbinske kiseline kalijevim hidroksidom. Glavna odlika kalijevog sorbata je povećanje trajnosti proizvoda.

Primjene:
Primarno se koristi kao konzervans u proizvodnji hrane i pića, gdje djeluje kao inhibitor nastanka kvasaca i plijesni u kiselom kupusu, margarinu, majonezi, siru, vinu, jogurtu, sušenim mesima, jabučnom octu, dehidriranom voću i sokovima. Upotrebljava se i u pekarstvu u istu svrhu.

E-broj:
E 202

CAS:
24634-61-5

Molekularna formula:
C6H7KO2

Molekularna masa:
150.22 g/mol

Opis:
Bijele ili bezbojne granule ili kristalni prah (topiv u vodi) bez mirisa ili blagog mirisa smole i slatkastog okusa, koji se dobiva reakcijom natrijevog hidroksida s benzojevom kiselinom.

Primjene:
Primarno se koristi kao konzervans u proizvodnji gaziranih pića, voćnih sokova, marmelada, ukiseljenog povrća, kiselih krastavaca i začina. Upotrebljava se i kao konzervans u kozmetičkoj industriji i proizvodima za osobnu njegu, ali i u automobilskoj industriji jer sprečava koroziju.

E-broj:
E 211

CAS:
532-32-1

Molekularna formula:
C7H5O2Na

Molekularna masa:
144.11 g/mol

Opis:
Bijele ili bezbojne granule ili kristalni prah (topiv u vodi) octenog mirisa i okusa, koji se dobiva reakcijom octene kiseline i natrijevog karbonata.

Primjene:
Primarno se, zbog octenog okusa, koristi kao dodatak proizvodima kao što su čips, krekeri i slana peciva. Upotrebljava se i za sprečavanje nastanka plijesni i bakterija kod uskladištenih žitarica.

E-broj:
E 262

CAS:
126-96-5

Molekularna formula:
C4H7NaO4 * H2O

Molekularna masa:
142.09 g/mol

Saznajte više o našim uslugama

Za općenite upite, pitanja ili više informacija, stojimo vam na raspolaganju.